Executive Education
Verder ontwikkelen ná je opleiding
Met een executive opleiding van de School of Business and Economics van de VU kies je voor innovatief en ambitieus onderwijs met een betekenisvolle impact op de economische, maatschappelijke en mondiale uitdagingen van de wereld van vandaag.
Opleiding uitgelicht: Risk Management for Financial Institutions
Afgelopen september is het vernieuwde programma van de deeltijd Master of Science Risk Management for Financial Institutions van start gegaan bij de School of Business and Economics. De opleiding is ontworpen om belangrijke risicomanagementkwesties vanuit meerdere invalshoeken te benaderen, om zo tot betere besluitvorming in onzekere situaties te komen. Richard Grunstra, Senior Audit manager bij ABN AMRO, vertelt over zijn eerste ervaringen als deelnemer aan de opleiding. “Ik ben al een tijd werkzaam bij de ABN AMRO bank en heb daar verschillende stappen gemaakt. Risk management heeft me altijd geïnteresseerd, en dan met name de vraag: wat gebeurt er als het spannend wordt binnen een organisatie, als er dingen niet goed gaan? Na een periode in New York gewerkt te hebben, wilde ik bij terugkomst in Nederland graag weer een grotere opleiding gaan doen. Eentje die echt de diepte in gaat. Ik zocht vooral naar een opleiding die op een holistische manier naar het vak risk management kijkt. Ik wilde leren hoe processen werken. Hoe speelt het gedrag van mensen daar een rol in? Welke dynamiek ontstaat er in een groep? Ik heb verschillende opleidingen overwogen, maar ben door de informatiesessie tijdens een Open Avond van de VU verder enthousiast geraakt over deze opleiding. Het was de logische volgende stap in mijn ontwikkeling.
Opnieuw in de collegebanken Weer in de collegezaal zitten en in de boeken duiken geeft me veel energie. We hebben een mooie, diverse groep met deelnemers uit heel verschillende sectoren. Dat levert interessante en gevarieerde gesprekken op. Er is veel ruimte voor de actualiteit in de opleiding. De eerste modules gingen vooral over de basis van risk management, maar ook toen al hebben we veel gesproken over bijvoorbeeld de invloed van onzekerheden zoals corona op organisaties en bedrijven. Een goede set risicomanagementinstrumenten kan helpen om grip te krijgen op dit soort situaties. Ik kijk met name heel erg uit naar de modules over de gedrags- en cultuurkant, de behavioural-vakken. De aandacht voor die kant van risk management was voor mij de belangrijkste reden om voor deze opleiding te kiezen. Ik merk nu al dat de opleiding er voor zorgt om met meer afstand naar mijn eigen werk te kijken. Ik zie bijvoorbeeld dat ik tijdens een audit soms aannames doe waardoor ik toch vooringenomen ben over een bepaalde uitkomst.” De deeltijd Master of Science Risk Management for Financial Institutions start in september 2022 en is ook modulair te volgen. Meer informatie.

“Wat gebeurt er als het spannend wordt binnen een organisatie, als er dingen niet goed gaan?”
Agenda
Webinar ‘Ahead of the curve: culture as your key company strategy’, by dr. Tamara Markova – Donderdag 17 maart 2022, 19.00 – 20.00 uur. Waarom is de bedrijfscultuur de belangrijkste bedrijfsstrategie om een crisis voor te zijn? Neem deel aan het webinar om meer te weten te komen en te discussiëren over cultuur als strategie om een crisis te voorkomen en te overwinnen. Meld je aan! Open Avond SBE Executive Education – Donderdag 19 mei 2022, vanaf 18.00 uur. Wil je een volgende stap zetten in je carrière, je laten omscholen of op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied? Meld je dan aan voor onze open avond!
Nieuw! Het CFO-programma The Next Generation CFO: Chief Value Officer
De CFO wordt vaak omschreven als het schaap met de vijf poten. Behalve de baas van een belangrijk deel van de management control-processen, is de CFO ook de hoeder van duurzame, lange termijn waardecreatie en speelt om die reden een belangrijke rol in het proces van ontwerpen-evalueren-bijstellen van de strategie van een organisatie. In maart 2022 begint een nieuwe opleiding van de School of Business and Economics: het CFO-programma, The Next Generation CFO: Chief Value Officer. Het programma is bij uitstek geschikt voor RA's, RC's, RE's, RT's en MBA’s die in de nabije toekomst een CFO-positie zullen gaan bekleden of die net zijn gestart als CFO en zich optimaal willen voorbereiden op de uitdagingen van de CFO-functie. In het tijdperk waarin ondernemingen zich niet meer alleen kunnen richten op shareholder value maar zich moeten richten op alle stakeholders, kan de CFO zich ook niet alleen richten op de financiën. De CFO moet ook waarde creëren voor alle stakeholders en wordt meer een Chief Value Officer (CVO).
De CFO kan sturen op en focus geven aan verschillende soorten waarden, waaronder: • Langetermijn-waardecreatie bij het formuleren en de executie van de strategie. • Het formuleren en realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen die aansluiten bij de strategie en externe kaders (bijvoorbeeld de 17 ESG doelstellingen van de Verenigde Naties). • Integriteit en transparantie naar de stakeholders. • Optimale allocatie van middelen aan doelen en projecten; niet alleen van financiële middelen maar ook de inzet van data en medewerkers op cruciale projecten zoals fundamentele aanpassing van het business model als gevolg van digitalisering of acquisities of desinvesteringen. Deze uitdagende executive opleiding geeft je praktische tools om je voor te bereiden op deze ontwikkelingen en geeft daarmee de juiste bagage om in een mogelijke toekomstige CFO-functie te stappen. De vier modules van het opleidingsprogramma, waarin lange termijn waarde creatie centraal staat, helpen je om te ontwikkelen tot een essentiële financial executive in de bestuurskamer.
• Module 1: CFO Team & Cockpit met daarin aandacht voor Finance organisatie, Information Technology (IT), Risk Management en CFO en moreel kompas. • Module 2: Driving Strategy to Success met daarin aandacht voor Corporate Strategy, Performance Management, Waardecreatie en Duurzaamheid en Dataficering en Digitalisering. • Module 3: Governance, Reporting & Compliance met daarin aandacht voor Governance en Bestuur, Financiële verslaggeving, Integrated Reporting en financiële analyse en de impact van belastingen op de CFO agenda. • Module 4: Treasury, Mergers & Acquisitions, met daarin aandacht voor Corporate Finance, Enterprise Value en Value Creation, Mergers & Acquisitions en desinvesteringen en Treasury management.
Elke module bestaat uit 4 sessies. In elke sessie wordt een actuele casus uitgewerkt en besproken in aanwezigheid van een ervaren CFO of een direct betrokkene. Elke sessie sluiten we af met praktische do’s & don’ts over het onderwerp. Het CFO-programma is ontwikkeld door ervaren CFO's in nauwe samenwerking met ervaren docenten van de RC-opleiding en de RA-opleiding van de VU. Een aantal van hen verzorgt ook onderdelen in het programma. Ook ervaren professionals van adviesbureaus verzorgen onderdelen van dit programma. Is het jouw ambitie om op bestuurlijk niveau de rol van Chief Value Officer te vervullen? Volg dan het nieuw ontwikkelde executive-programma van de School of Business and Economics. Voor VU alumni geldt een 10% kortingsregeling.