Column | Hoogleraar Frans Feldberg Met ons onderzoek en onderwijs creëren we maximale impact

Frans Feldberg is hoogleraar Data-Driven Business Innovation en Associate Dean of Business and Public Engagement aan de School of Business and Economics van de VU Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de invloed van de gigantische hoeveelheden data en de beschikbare rekenkracht om die data in kennis om te zetten (kunstmatige intelligentie) op individuen, organisaties en samenleving. Wat betekenen bijvoorbeeld de ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI (zoals ChatGPT, Midjourney, etc.) voor het bedrijfsmodel en bestaansrecht van organisaties? In zijn rol als Associate Dean of Business and Public Engagement is hij voorzitter van het SBE Impact & Income Board en een katalysator in het aanjagen van impact binnen SBE en de VU.
Van nature hebben wij bij de School of Business and Economics (SBE) een ruime blik naar buiten toe. Via onderwijs en onderzoek zoeken we actief de verbinding met onze externe omgeving. Zo helpen we mee aan het oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen waar de samenleving voor staat. Om die impact nog groter te maken heeft de School of Business and Economics twee jaar geleden het Impact & Income Board opgericht.
Binnen alle afdelingen zijn veel wetenschappers bezig met interessant onderzoek dat mee kan helpen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Van energietransitie tot verduurzaming en van mobiliteits- tot woningmarkvraagstukken. Op alle Sustainable Development Goals doen we onderzoek waarmee we kunnen helpen om deze doelen te realiseren. Toch vindt niet elk onderzoek automatisch zijn weg naar de omgeving.
Nodige obstakels Traditioneel richten universiteiten zich sterk op het doen van wetenschappelijke onderzoek en het verzorgen van onderwijs. De ondersteuning om onderzoeksresultaten met de externe omgeving te verbinden is vaak minder goed ontwikkeld. Op die weg naar buiten - bijvoorbeeld richting het bedrijfsleven - ondervinden onderzoekers en docenten vaak de nodige obstakels. Zonde! Omdat je zo waardevol onderzoek waarmee we serieuze problemen in de samenleving kunnen oplossen niet maximaal benutten.
Kwestie van geven en nemen
Met de komst van het Impact & Income Board richt SBE zich naast onderwijs en onderzoek nu ook actief op het aanjagen van valorisatie. Oftewel impact creëren. Het is de bedoeling dat iedere afdeling in de board vertegenwoordigd is. Zodat kennis samenkomt, iedereen weet wat er speelt, we van elkaar kunnen leren en best practices delen. Doel van de board is het vergroten van de impact van ons onderzoek en onderwijs door de contacten met externe relaties te coördineren, acquisitie- en customer relationship management strategieën te ontwikkelen en de barrières voor het creëren van impact weg te nemen. Het ontwikkelen van wederkerige relaties met externe partijen - waarin er op lange termijn een evenwicht is tussen wat iedere partij ‘geeft’ en ‘neemt’ - staat hierin centraal.
Verzameling best practices
Door gezamenlijk als board op te trekken ontstaat er een beter beeld van de lopende projecten, welke contacten er zijn, wat wel en niet werkt en welke krachten we kunnen bundelen. Waardevolle input waarmee we de ondersteuning van onderzoekers en docenten zo goed mogelijk kunnen borgen. Zo kunnen zij datgene doen waar ze goed in zijn en maximale waarde toevoegen. Om de daad bij het woord te voegen is binnen SBE een Engagement Support Office (ESO) ingericht, waar Robert Faber als Engagement Officer strategische ondersteuning biedt. Spin in het web is de Engagement Support Lead die via operationele ondersteuning onderzoekers en docenten probeert te ontlasten. Belangrijk verrekpunt daarbij is het creëren en delen van best practices; individueel hoef je dan niet meer zelf het wiel uit te vinden. Het ESO trekt samen op met het Research Office en ondersteunt als ‘one stop shop’ het creëren van impact.
Ook bedrijven kloppen aan Inmiddels weten bedrijven en overheden ons ook steeds beter te vinden. Regelmatig vragen ze ons om mee te denken over de uitdagingen waar ze voor staan. Mooie voorbeelden zijn de provincie Noord-Holland waar we breed betrokken zijn bij projecten rondom datagedreven innovatie of de ABN AMRO waar we een belangrijke bijdrage leveren aan hun leiderschapsprogramma’s. Een ander voorbeeld is de samenwerking met Bosch Siemens Huishoudapparaten. Door digitale innovatie zien zij hun bedrijfsmodel compleet veranderen. Aan ons de vraag om mee te denken hoe zij die verandering kunnen vormgeven. Mijn ideaalbeeld? Dat ons onderzoek en onderwijs vanzelfsprekend z’n weg vindt naar de samenleving én bijdraagt aan het beantwoorden van de grote uitdagingen waar de samenleving voor staat. Dat zou echt geweldig zijn!