Beste lezer,
De levensverwachting stijgt. Dat zal voor niemand een verrassende boodschap zijn, maar is wel van belang in hoe we denken over scholing en ontwikkeling. In rijke, geïndustrialiseerde landen ligt de levensverwachting voor de oudste 50 procent van mensen geboren in 2007 al ruim boven de 100 jaar. Iemand die nu 80 jaar oud is, heeft ongeveer dezelfde resterende levensverwachting als een 65-jarige een eeuw geleden.
We worden niet alleen ouder, maar blijven gelukkig ook langer actief deel uitmaken van de maatschappij. Een werkzaam leven van 70 jaar, of langer zelfs, is niet meer ondenkbaar. Jonge professionals die nu de arbeidsmarkt betreden zullen, naar verwachting, gedurende hun werkzame leven 17 verschillende functies bekleden in zo’n vijf tot zes verschillende sectoren. Functies en sectoren die we nu wellicht nog niet eens kennen.
Hoe zouden we scholing vorm kunnen geven om bij deze ontwikkelingen aan te sluiten? Het traditionele ‘we gaan naar school, we hebben een werkzaam leven, en we gaan met pensioen’ zal sowieso gaan veranderen. Wellicht is het logischer te denken in termen van verschillende fasen die op verschillende momenten in iemands leven (opnieuw) doorlopen worden. Scholing niet meer alleen voorafgaand aan het werkzame leven, maar als continu proces met relatief rustige perioden van (bij)leren in de praktijk en het opdoen van aanvullende kennis in kortlopende opleidingen, afgewisseld met perioden van omscholing. Een Leven Lang Ontwikkelen (of: ‘LLO’) is dit gaan heten.
Binnen de School of Business and Economics geloven we sterk in continue scholing en ontwikkeling. Een heel leven lang het liefst. Al sinds 1957 bieden we hoogwaardige programma’s voor professionals aan. Dit noemen we ‘Executive Education’, een portefeuille met ondertussen ruim 80 verschillende programma’s. Van deeltijd masterprogramma’s binnen verschillende vakgebieden tot kortlopende programma’s gericht op een specifieke ontwikkelingen als duurzaamheid, en van meer generieke programma’s gericht op leiderschap (zoals een MBA) tot programma’s gericht op specifieke ontwikkelingen binnen een sector (zoals data en kunstmatige intelligentie binnen het publieke domein).
We hopen dat jullie ons enthousiasme voor LLO delen. Deze editie staat vol met inspirerende verhalen en mooie voorbeelden. Veel leesplezier en wellicht tot snel in een van onze programma’s!
Namens het Faculteitsbestuur,
Bas Bosma Associate Dean Executive Education
p.s. Benieuwd geworden naar onze opleidingen? Op 29 augustus organiseren we een (online) open avond!