De ouderwetse bankenwereld opschudden Alumnus Gerjan de Lange over het nieuwe bankieren
De markt opschudden omdat het beter kan. Slimmer, efficiënter en eerlijker. Dat is waarom Gerjan de Lange tien jaar geleden met een groepje ondernemers Brand New Day startte. Een pensioenbank van deze tijd die zich qua transparantie en eerlijkheid vergelijkt met de bakker op de hoek.
Conservatieve bankenwereld De drang naar ondernemen zat er bij De Lange al vroeg in. Toch kwam hij na zijn studie Bedrijfskundige Economie aan de VU terecht bij ABN AMRO. “Heel leerzaam. Ik vond het interessant om bij een bank te werken, de financiële dienstverlening sprak me toen erg aan.” Maar De Lange is ook kritisch naar het bankwezen. “Ik verbaasde me weleens over hoe dingen daar gebeurden.” Hij liep al vrij snel tegen allerlei grenzen aan. “Van die echte corporate belemmeringen.” De ‘echte’ wereld blijkt een stuk beperkter dan De Lange gehoopt had. Hij is ervan overtuigd dat het anders kan en verruilt ABN AMRO voor het kleine maar snel opkomende BinckBank. Bij BinckBank ziet hij dat het inderdaad anders kan. “De basis voor mijn drang naar ondernemerschap was gelegd.” Na vijf jaar bij BinckBank begint hij met een aantal anderen, waaronder een paar ‘ex-Binckers’, aan Brand New Day. Een online pensioenbank waar je kunt sparen en beleggen voor de lange termijn. “Daar zagen we een gapend gat in de markt, omdat verzekeraars en banken er een potje van maakten.” Grote verzekeraars rekenden klanten onnodig hoge kosten en hadden bovendien een dubieus imago door de woekerpolissen die ze in de markt zetten, vertelt De Lange. Sinds 2008 mogen ook andere bedrijven zoals Brand New Day een nieuw alternatief in de conservatieve bankenwereld aanbieden. “Voor ons was dat ultiem, de markt lag voor het oprapen.”
"We zagen een gapend gat in de markt, omdat verzekeraars en banken er een potje van maakten"
Nieuwe markt Tijd voor verandering dus. “De rode draad in wat wij doen is eigenlijk altijd disruptie. Laten zien dat dingen beter en anders kunnen. En dan niet alleen hard roepen, maar het ook daadwerkelijk doen.” Brand New Day wil toegankelijk en vooral beter zijn voor iedereen. “Juist in een markt die ouderwets en niet efficiënt is, en in zekere zin ook mensen benadeelt.” De markt opschudden heeft dus ook een hele maatschappelijke kant, benadrukt De Lange. “Pensioenen en potjes geld voor de lange termijn, dat is iets dat iedereen nodig heeft.” Maar het toetreden in die ouderwetse markt ging niet zonder slag of stoot. Vijf jaar geleden is Brand New Day een bank geworden. Een intensief proces dat veel tijd en geld kost, zegt De Lange. “Je wordt niet zomaar bank in Europa. In veertig jaar tijd was er amper een nieuwe bank toegetreden in de markt. Je loopt enorm tegen het nieuwkomerschap aan.” Hoe doet Brand New Day het dan zo anders? Dat is volgens De Lange helemaal niet zo ingewikkeld. “Enerzijds door de kosten laag te houden. Wij houden onze kosten laag zodat we meer over houden voor onze klanten.” Bovendien heeft Brand New Day als jong bedrijf een hoge automatiseringsgraad en bouwen ze hun eigen systemen. “We zitten niet zoals grote banken met tientallen verouderde systemen, maar we werken gewoon met één systeem dat ook nog eens modern is en niet uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw komt,” vertelt De Lange met een grijns. Daar zit volgens hem ook een mentaliteit achter. Het team bestaat uit jonge innovatieve mensen die graag een stapje extra zetten om het verschil te maken. “Mensen komen hier - vaak als student - binnen omdat ze het anders willen doen en maatschappelijke impact willen maken.”
De strijdlust van De Lange en zijn team is terug te zien in de campagnes uit de begintijd van Brand New Day. “De hele verzekeringswereld hebben we toen behoorlijk direct aangesproken,” vertelt hij lachend. “Onze campagnes waren best hevig, maar er zat ook een soort angry mob-gedachte achter. Enerzijds zijn we gewoon ondernemende types, we verdienen natuurlijk ook gewoon geld hier. Maar die praktijken destijds waren gewoon niet gezond.” En dat de markt oorspronkelijk zo ongezond was komt volgens De Lange ook doordat er slechts vijf partijen waren die de boel uitmaakten en bovendien belang hadden bij het behouden van de status quo. “Wij vinden het dan wel heel leuk om de knuppel in het hoenderhok te gooien.”
Toekomst De Lange is blij om te zien dat de markt inmiddels veranderd is en dat zij daar een steentje aan bij hebben gedragen. Oude partijen zijn qua producten en tarieven veranderd, ook omdat ze anders niet meer konden concurreren met nieuwkomers als Brand New Day. “Door ons toetreden is de markt echt omgeslagen, dat is een voordeel voor iedereen. Ons plan om te laten zien dat het echt anders kan, is gelukt.” Maar wat De Lange betreft zijn ze er nog lang niet. “De markt is groot, en we zijn pas net begonnen.” Hij wil in Nederland nog doorgroeien en op termijn ook de stap maken naar het buitenland. “Wij geloven dat onze filosofie en het type product dat we aanbieden overal in Europa nodig is. Overheden trekken zich steeds verder terug, en iedereen moet kunnen sparen voor zijn of haar oude dag. Dat is wat wij voor iedereen willen regelen.”
Vorig jaar begon het bij De Lange weer te kriebelen en zette hij samen met Kalo Bagijn - medeoprichter van Brand New Day - een tweede bedrijf op genaamd Salarise. Wederom een idee dat nog niet bestond in Nederland. “We zagen dat de markt voor consumentenkredieten toe is aan verandering. Mensen betalen heel veel geld voor leningen, waar de rente op je spaarrekening nul is. Daar zit een groot gat tussen en dat verdwijnt allemaal naar banken.” Volgens De Lange komt dit doordat banken hoge operationele kosten hebben omdat ze niet efficiënt zijn. Na wat filosoferen over hoe dit dan beter kan, werd Salarise geboren. Een platform dat salarisstroken gebruikt als onderpand en waarop particulieren elkaar financieren. “We helpen zowel mensen met een te duur krediet, als werkgevers die negatieve gevolgen van werknemers met financiële problemen direct ervaren.” Dat filosoferen stopt nooit, zegt De Lange: “Brand New Day is ook gewoon ontstaan doordat we het nieuws hoorden over woekerpolissen op de radio. Onderliggend voelen we altijd de drive om te zoeken naar wat beter kan, waar kansen liggen, maar ook wat maatschappelijk niet in de haak is.”