Executive Education

Verder ontwikkelen ná je opleiding

Welkom bij Executive Education!

Vrij vertaald schijnt Niels Bohr, Nobelprijswinnaar voor de Natuurkunde, met enige regelmaat en bijbehorende glimlach, gezegd te hebben: “voorspellen is erg moeilijk, de toekomst in het bijzonder.” En misschien is dat maar goed ook. Toch blijft het nuttig na te denken over mogelijke scenario’s en hier vragen bij te stellen. Dus laten we eens een aantal mogelijke ontwikkelingen noemen die met enige regelmaat opduiken in rapporten van overheden, denktanks, en adviesorganisaties. De levensverwachting stijgt. In rijke, geïndustrialiseerde landen ligt de levensverwachting voor de oudste 50% van mensen geboren na 2007 al ruim boven de 100 jaar. Waar in 1950, wereldwijd, het percentage jonge kinderen (< 5 jr.) nog ongeveer driemaal hoger was dan het percentage ‘ouderen’ (> 65 jr.), is dit nu ongeveer gelijk, en zijn we onderweg naar het volledig omdraaien van deze verhouding. Ruwweg heeft iemand die nu 80 jaar oud is, dezelfde resterende levensverwachting als een 65-jarige een eeuw geleden.

We worden niet alleen ouder, maar blijven gelukkig ook langer actief deel uitmaken van de maatschappij. Een werkzaam leven van 70 jaar, of langer zelfs, is niet meer ondenkbaar. Jonge professionals die nu de arbeidsmarkt betreden zullen, naar verwachting, gedurende hun werkzame leven zeventien verschillende functies bekleden in zo’n vijf tot zes verschillende sectoren. Functies en sectoren die we nu deels nog niet eens kennen. En ook die vernieuwing versnelt. Ruim tweederde van de generatie die nu start met school zal functies vervullen die nu nog niet bestaan. En, andersom bezien, kan de helft van de activiteiten waar mensen nu mee in hun levensonderhoud voorzien geautomatiseerd gaan worden met technieken die zich op dit moment al bewezen hebben.

Saai lijkt het dus in ieder geval niet te gaan worden. Maar is het eigenlijk nog wel zinvol om binnen bestaande kaders na te denken over wat we nu een carrière noemen? Past het lineaire ‘scholing—carrière—pensioen’ nog wel bij de mogelijke ontwikkelingen die we geschetst hebben? Misschien wel niet. Wellicht is het logischer te denken in termen van verschillende fasen die op verschillende momenten in iemands leven (opnieuw) doorlopen worden. Scholing niet meer alleen voorafgaand aan het werkzame leven, maar als continu proces met relatief rustige perioden van (bij)leren in de praktijk en het opdoen van aanvullende kennis in kortlopende opleidingen, afgewisseld met perioden van wellicht wel volledige omscholing. En ondertussen voorzien we in ons levensonderhoud door, bijvoorbeeld, afwisselend werknemer te zijn, ondernemer, of mengvormen hiervan. In functies die nu worden ingevuld en uitgevoerd door een enkel persoon, werken we straks mogelijk samen met kunstmatige intelligentie, robots, en platformen van en voor ‘gig workers’. Creativiteit, probleemoplossend vermogen, empathie, ondernemerschap, en actief luisteren worden mogelijk nog belangrijker dan ze al zijn. Vaardigheden die we ons leven lang ontwikkelen. Samen met anderen, in de praktijk en binnen ons continue ontwikkel- en opleidingsproces.

Niemand weet natuurlijk wat de toekomst uiteindelijk brengen gaat. Maar, vrij naar Louis Pasteur (grondlegger: “het toeval begunstigt alleen hen die erop voorbereid waren”). Bij Executive Education van de VU School of Business and Economics zijn we voorbereid. Je weet per slot van rekening maar nooit...

Bas Bosma, Incoming Associate Dean van SBE Executive Education

Met een executive opleiding van de School of Business and Economics van de VU kies je voor innovatief en ambitieus onderwijs met een betekenisvolle impact op de economische, maatschappelijke en mondiale uitdagingen van de wereld van vandaag.

Bekijk het opleidingsaanbod

Agenda

Online Open Avond Executive Education – Donderdag 18 november Wil je een volgende stap zetten in je carrière, je laten omscholen of op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied?

Meld je dan aan voor onze open avond!

Testimonials van alumni over onze Executive-opleidingen

Controllersopleiding Wat vinden studenten van de aandacht voor Data analytics, Robotics & Blockchain in de Controlleropleiding (Executive Master in Finance & Control) aan de VU? Mark Meijer, Business Unit Controller bij VolkerWessels: "Je wordt opgeleid tot de controller van nu en de toekomst."

Verandermanagement

Kamal Amain, Interim General Manager, is alumnus Verandermanagement. "Toen ik te maken kreeg met organisatieveranderingen prikkelde dat mijn behoefte om meer theoretische en wetenschappelijke inzichten op te doen op het gebied van Verandermanagement, daarom heb ik voor deze opleiding gekozen."

IT Audit Compliance & Advisory (ITACA) Nathalie Steenvoorden (27) is Junior Manager Risk Advisory bij Deloitte Nederland en alumna van de deeltijd Master opleiding IT Audit Compliance & Advisory (ITACA) van Vrije Universiteit Amsterdam. "Je krijgt alle handvatten aangereikt om een organisatie via een andere lens te bekijken, dan je enkel zou doen vanuit je werkervaring."

Certified Public Controllers

Arjan heeft in 2018 de Certified Public Controllersopleiding (CPC) afgerond. Hij heeft CPC ervaren als "de opleiding die het brede kader biedt om de rol als controller in de dynamische omgeving van de publieke en non-profitsector optimaal in te vullen."

DEEL DEZE PAGINA

ABONNEREN OP VUURWERK