Het werkende leven van een SBE-alumna
COLUMN
"Alles wat je nu leert, komt later van pas"
Emy Mylona is een VU-alumna met een masterdiploma in Human Resource Management. Ze heeft voor verschillende bedrijven in Nederland gewerkt en werkt nu voor VanMoof als People Operations Specialist. Ze heeft niet alleen het soms zenuwslopende proces van het vinden van een baan meerdere keren zelf doorgemaakt, maar ze weet ook precies waar bedrijven naar op zoek zijn als ze nieuwe mensen willen aannemen. Wat voor tips kan ze pas afgestudeerde studenten geven bij het vinden van een baan? En welke dingen had ze achteraf gezien anders kunnen doen?
"Toen ik besloot om naar Nederland te gaan om mijn masterdiploma te halen, wist ik dat het een uitdaging zou worden. Hoewel ik al wel ervaring had opgedaan in mijn eigen land, voelde het toch alsof ik helemaal opnieuw begon, alsof ik voor de tweede keer ging solliciteren op een eerste baan. Expat zijn in het buitenland betekende ook dat ik tijdens mijn interviews met bedrijven de achtergronden en bijzonderheden van de arbeidsmarkt moest leren kennen. Nog voordat ik afgestudeerd was, begon al ik te solliciteren naar banen die aansloten bij mijn ervaring en interesses. Elke dag bezocht ik allerlei online vacaturebanken en naarmate de tijd verstreek vulde ik mijn cv aan. Deze periode voelde echt als een rollercoaster: de ene week kreeg ik heel veel afwijzingen en een week later had ik drie sollicitatiegesprekken. Wat altijd de doorslag gaf voor mijn uiteindelijke beslissing waren het team dat ik tijdens de proefperiode ontmoette en de persoonlijke gesprekken die ik met de teamleden voerde. De mensen met wie ik werk vormen namelijk de belangrijkste factor van datgene waarnaar ik na mijn studie in mijn eerste baan op zoek was; ik wil werken met mensen die net zo gemotiveerd en gepassioneerd zijn als ik en van wie ik veel kan opsteken. Toen ik mijn loopbaan begon, werkte ik voor een grote multinational, maar de afdeling waar ik zat was relatief klein. Tijdens die periode realiseerde ik me dat ik echt houd van de interactie en het hoge tempo van een meer dynamische omgeving. Toen ik naar Amsterdam verhuisde, was ik me al bewust van de levendige start-up wereld en de vernieuwingen die erin plaatsvinden. Wat mijn besluit om na mijn afstuderen bij een start-up te gaan werken heeft versterkt, was de toespraak die een CEO van een start-up had gehouden tijdens een openingsceremonie die ik als masterstudent bijwoonde. Die toespraak was zo inspirerend en meeslepend dat ik wist dat dit een omgeving was waarin ik wilde werken. Ik weet van mezelf dat een start-up omgeving het beste bij mijn sterke punten en persoonlijke interesses past. Ik hou van afwisseling in mijn werk, geniet van de kansen die verandering met zich meebrengt en geloof dat een start-up cultuur het type mensen aantrekt met wie ik wil werken. Ik ben er dan ook van van overtuigd dat het belangrijk is om te weten wat elk type organisatie te bieden heeft. Hou je van stabiliteit, vaste procedures en een zekere hiërarchie? Dan is een groot bedrijf iets voor jou. Als het tegenovergestelde je aantrekt, dan zijn start-ups en scale-ups de plekken waar je moet zijn."
Starten met je carrière "Als je aan je loopbaan begint, dan is er veel concurrentie: er zijn veel jonge mensen die een vergelijkbare achtergrond en ervaring hebben waardoor het relatief moeilijker is om op te vallen. Daarom is het volgens mij heel belangrijk om goed voorbereid te zijn. Ik heb veel tijd besteed aan het leren kennen van mezelf op het gebied van werk, door verschillende ervaringen op te doen (niet alleen met betaald werk, maar ook met vrijwilligerswerk) of door persoonlijkheidstests in te vullen. Zelfvertrouwen is van essentieel belang in sollicitatiegesprekken. Eerste indrukken zijn belangrijk. Hoe meer je oefent, des te beter de indruk wordt die je achterlaat. Ik heb veel proefinterviews gedaan met vrienden, zodat ik me beter op mijn gemak zou voelen wanneer ik uiteindelijk met recruiters zou gaan praten. Ik heb ook veel tijd gestoken in het verbeteren van mijn cv, zodat het beknopt en aantrekkelijk werd en de juiste informatie zou bevatten voor de recruiter die het ging lezen. Toen ik zelf begon met het interviewen van kandidaten voor startersfuncties, constateerde ik dat mensen soms overal voor open staan. Nu weet ik dat het enthousiasme om dingen uit te proberen groot is wanneer iemand aan het begin van zijn carrière staat, maar een gevoel voor welke richting je op wilt gaan is altijd handig, zodat de recruiter je interesses en doelen kent. Dan kunnen ze je naar de juiste route 'leiden'. Soms zag ik ook een gebrek aan voorbereiding, iets wat niet goed overkomt in een gesprek. Kortom, voorbereiding en enthousiasme vormen de sleutel! Ik zou iedereen willen aanmoedigen om je ogen open te houden voor kansen die zich in je werk voordoen. Komt er een project voorbij dat je manager voorstelt en dat je interesseert? Spring er bovenop! Zijn er trainingsevenementen of webinars die je kunt bijwonen? Meld je aan en deel ze met je netwerk. Alles wat je nu leert, komt later van pas. En tot slot, maar zeker niet minder belangrijk: laat van je horen. Als iets niet goed werkt voor jou, dan kun je er altijd een gesprek over voeren met je manager en iets bedenken waar zowel jij als je werkgever plezier van hebben. Ik geloof er heilig in dat als we onszelf en onze sterke punten kennen, we als professionals onze rol en carrière kunnen vormgeven zoals we dat willen."