6/12
  • Pages
  • Editions

Een duurzamere wereld begint bij jezelf: VU-alumni nemen het voortouw

Alumni Ananda van Doorn en Silke Tijkotte begonnen ieder een bedrijf of initiatief in een branche die van oorsprong verre van duurzaam is. Ze laten zien dat het anders kan, wél duurzaam. Silke maakt ‘gezonde’ bloemen toegankelijk, Ananda vergemakkelijkt hergebruik van meubels met Reliving.nl.

"Waarom zetten we jaarlijks 60 miljoen meubels bij het grofvuil, terwijl we de meeste kunnen hergebruiken?" stelt Ananda van Doorn de retorische vraag. Ze richtte samen met Jody Klaassen en Vincent van Leeuwen Reliving.nl op om de interieurbranche te verduurzamen. In 2019 ging deze marktplaats voor tweedehands design en vintage meubels live, als tegenhanger van fast furniture. "Er zijn genoeg mooie tweedehands producten waar we ons huis mee kunnen inrichten. Het bespaart afvalstromen en CO2. Bij de productie van een nieuw bankstel bijvoorbeeld staat de CO2-uitstoot gelijk aan die van een retourvlucht Amsterdam-Parijs!"

“De grenzen van wat de aarde aankan zijn bereikt. Daarom moet het veel circulairder en duurzamer.”

Het ondernemerschap erfde Ananda van haar Indiase vader. Tijdens haar master Business Administration had ze al een bedrijfje dat Indiase sari’s upcyclede. Voor haar eindscriptie onderzocht ze de duurzaamheid van chemische bedrijven. De noodzaak van duurzaamheid en circulaire economie drong pas echt tot haar door toen ze de documentaire The True Cost zag, over wie de prijs betaalt van goedkope kleding en fast fashion. Ananda: "Toen dacht ik, wat zijn we in godsnaam aan het doen? Sindsdien laat ik me leiden door een moreel kompas in plaats van dat ik mijn kop in het zand steek."

Geen gratis retourzendingen Ananda ziet zichzelf niet als activist of scheidsrechter; wel wil ze mensen en bedrijven aanzetten tot denken. Zo vroeg ze aan een toonaangevende winkelketen waarom ze gratis retour van online aankopen aanbieden. Dat kost fossiele brandstoffen voor het vervoer en het kost de winkelketen veel geld, terwijl het de consument juist aanzet om veel te bestellen en dan (bijna) alles terug te sturen. Consumenten verwachten gratis retourzendingen, was het antwoord, zodat het lastig is om daarmee te breken. "Bij Reliving betaal je voor retourzendingen. Daardoor hebben we in drie jaar nog maar tien retourzendingen gehad." Ananda maakt zich zorgen over de toekomst, zeker als we doorgaan op de ingeslagen weg van (over)consumptie. "De grenzen van wat de aarde aankan zijn bereikt. Daarom moet het veel meer circulair en duurzamer. Met Reliving.nl nemen we drempels weg als vervoer en is kwalitatief aanbod makkelijk te vinden. Een hergebruikt meubelstuk is net zo eenvoudig te bestellen als een nieuw meubelstuk. Mijn droom is dat mensen hun meubels doorverkopen als ze er erop uitgekeken zijn en in alle huizen hergebruikte meubels staan."

Lokaal gekweekte natuurvriendelijke bloemen Silke Tijkotte heeft een soortgelijke droom: dat overal ‘gezonde’ bloemen staan. Dat zijn natuurvriendelijke bloemen die lokaal in de volle bodem zijn gekweekt, zonder bestrijdingsmiddelen en niet uit de verwarmde kas. Silke volgde de master Business Administration Entrepreneurship en vervolgde die met de universitaire lerarenopleiding Business Economics. Ze is al haar hele leven gek op bloemen en planten: zo had ze als tiener een bijbaan in de bloemenkraam op de markt van Oldenzaal. Toen had ze nog geen idee van de negatieve impact die de bloemen- en plantenkweek op de aarde heeft. Nu wel. Door hun ecologische impact stond Silke aan de wieg van Let it Grow, een platform van Royal FloraHolland dat start-ups samenbracht om te werken aan vernieuwende (duurzame) initiatieven. Vandaag de dag vervult ze als ondernemer verschillende rollen om gezonde bloemen en planten toegankelijker te maken, zodat er een duurzaam alternatief is. Zo is ze onderwijsontwikkelaar en geeft ze les aan mbo’ers, de nieuwe generatie groenprofessionals. Samen met haar moeder kweekt Silke gezonde bloemen in hun tuin in Twente. Ze zijn aangesloten bij SlowFlowers Nederland, een organisatie die telers, bloemisten en consumenten met elkaar verbindt zodat gezonde bloemen beter vindbaar en beschikbaar zijn. Ook is Silke actief in de Amsterdamse lokale politiek met de focus op ondernemerschap en groen.

“Ik wil de aarde beter achterlaten dan zoals ik ‘m aantrof.”

Waar sta je over tien jaar? Silke: "Duurzaamheid en geld verdienen kunnen samengaan. Dat is de ondernemer in mij. Ik kom uit een ondernemersgezin en als kind voerde ik al gesprekken met m’n ouders en ooms over de toekomst. Ik stelde ze vragen als: waar staat je (boeren)bedrijf over tien jaar? Laat je je sturen door je verdienmodel of door wat nodig is? Laat je je bedrijf beter achter voor volgende generaties? En moet al je verdiende geld terugvloeien naar je eigen portemonnee?" "Bloemen en planten om je heen maken je leven fijner en vaak zelfs gezonder," vervolgt Silke. "Maar er heerst geen transparantie waar reguliere bloemen en planten vandaan komen. De industrie is nog erg gedreven op massa, waarbij onvoldoende naar de footprint wordt gekeken. Het aanbod van gezonde bloemen is ook gering. Hoe kunnen we dit gezamenlijk opschalen? Daar wil ik aan bijdragen, omdat ik de aarde beter wil achterlaten dan zoals ik ‘m aantrof.”

DEEL DEZE PAGINA