Wetenschappers in de media
De wetenschappers van The School of Business and Ecnomics worden regelmatig voor hun expertise gevraagd in verschillende media-uitingen. Een kleine greep uit de verschillende optredens, opinies en artikelen van onze wetenschappers.
Belasting voor CO2-uitstoot De ChristenUnie wil een extra belasting op het laten bezorgen van online pakketjes. Op deze manier kunnen volgens de partij de 'bezorggekte', de CO2-uitstoot én onveilige verkeerssituaties worden beperkt. De opbrengst van die belasting zou moeten terugvloeien naar het midden- en kleinbedrijf. "Ik heb het idee dat hier verschillende doelen door elkaar lopen", zegt Jacco Wielhouwer, hoogleraar Economische Effecten van Belasting en Accounting bij NPO Radio1. Hij benoemt twee elementen in deze discussie. Enerzijds het mkb helpen, anderzijds het terugdringen van CO2-uitstoot omdat we te veel bestellen. Hij vindt het prima dat 'de vervuiler betaalt', maar stelt dat je dan je eerst moet vergelijken of webwinkels slechter zijn voor het milieu dan traditionele winkels openhouden.
Stijgende zorgkosten De zorgpremies stijgen volgend jaar. Maar niet alle ziekenhuiskosten gaan naar patiënten. Sterker nog, de helft ervan gaat naar niet-patiëntgebonden zaken zoals overheadkosten. Gezondheidseconoom Xander Koolman in EenVandaag: "We weten uit onderzoek dat Nederland veel geld uitgeeft aan organisatie en administratieve taken. Dat is niet heel verrassend, omdat stelsels met private zorgaanbieders te maken hebben met heel veel partijen waar ze aparte contracten en aparte verantwoording voor moeten opstellen. Dat betekent eigenlijk heel veel werk."
Waarom is bezuinigen zo moeilijk? Bezuinigen is niet zo makkelijk, want het druist in tegen wat je voorouders hebben geleerd: houden wat je hebt. Martijn van den Assem, hoogleraar finance en gespecialiseerd in menselijk keuzegedrag op NU.nl: "We vinden het moeilijk om iets op te geven wat we al hebben. We gaan voor de bevrediging op de korte termijn en steken bij mogelijk slecht nieuws graag onze kop in het zand."
Universiteiten moeten banden Shell verbreken Universiteiten moeten hun traditionele banden met Shell verbreken, betogen ethicus Petra Verdonk (GNK), zorgonderzoeker Hans Ossebaard, microbioloog Remco Kort (beiden BETA) en econometrist Julia Schaumburg (SBE) in Trouw. Shell is sinds de jaren tachtig op de hoogte van de klimaatramp, verspreidt misleidende informatie, en houdt actief de energietransitie tegen. “Shell overtreedt de wet en brengt het leven op de planeet in gevaar. Ze verdient onze goed opgeleide, deskundige professionals en onze inzet niet.”
Levert extra werken meer op? In de Miljoenennota staat onder meer dat werknemers minder belasting gaan betalen. "Als de regering wil dat mensen veel meer gaan werken, dan moeten ze arbeid echt nog een stuk minder belasten dan ze nu gaan doen", zegt econoom Pieter Gautier op NOS.nl. "Al wordt werken door de veranderingen wel íets aantrekkelijker gemaakt."
Bezuinig niet op ouderenzorg De keuze van dit kabinet om de ouderenzorg verder te verschralen vanwege geld- en personeelsgebrek is verkeerd, betoogt hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy naar aanleiding van zijn oratie in NRC. “Ik zie geen kabinetsplannen hoe we de sociale netwerken van mensen gaan vergroten.”
Twee gevaren van pensioneren Het pensioenstelsel rammelt, maar hoogleraar risicomanagement Theo Kocken stelt zelfs het hele idee van pensioneren ter discussie. De komende maanden is in filmhuizen overal in het land een documentaire te zien over de twee gevaren van pensioneren. Het is onbetaalbaar én niet goed voor de gezondheid. “Werken voorkomt sociale isolatie, vertraagt mentale en fysieke achteruitgang en het geeft meer zin aan je latere levensfase”, aldus Kocken in EW.