Beste lezer,
Slechts één oudere docent had het in mijn studententijd nog over “De grenzen aan de groei”, het rapport van de Club van Rome uit 1972. Bij anderen, en ook bij ons, was dat van de radar verdwenen. Groei, begin 21e eeuw, leek eerder onbegrensd en de vrees was vooral voor een ‘peak oil’ moment. Twintig jaar later lopen we op allerlei terreinen tegen grenzen aan. De waarschuwingen van 50 jaar geleden blijken zeer adequaat te zijn. Het gaat iedere dag over grenzen op het gebied van de leefomgeving, gezondheidszorg, vergrijzing, het transport, grondstoffen en woonruimte – maar ook een grens in hoeveel verandering we samen aankunnen.
Het goede nieuws is dat juist deze onderwerpen al lange tijd aandacht krijgen van onderzoekers van de School of Business and Economics, zoals u kunt lezen in dit nummer van Vuurwerk. In mijn rol van portefeuillehouder onderzoek sta ik steeds weer verbaasd van het mooie, relevante en goede onderzoek dat gebeurt. Zelf ben ik me meer gaan richten op onderzoek naar organisaties die op zoek zijn naar hun ‘purpose’ en daarom willen veranderen. Ik zie dat veel collega’s ook hun onderzoek bijstellen aan de hand van huidige uitdagingen –en sommigen deden al heel lang onderzoek naar soortgelijke thema’s. Uiteraard hebben ook andere bedrijfskundige en economische thema’s onderzoek nodig. Want we moeten niet alleen onderzoek naar grenzen doen, onderzoek moet zelf ook grensverleggend zijn. Daarvoor is begrip van fundamentele mechanismen nodig.
Dat kan best spannend zijn. Willen en mogen we grenzen wel verleggen? Als we bijvoorbeeld weten hoe organisaties waarden kunnen veranderen, kan dat uiteraard ook misbruikt worden. Als we weten hoe markten nog efficiënter kunnen opereren, kan dat ook leiden tot negatieve effecten zoals uitbuiting. Grensverleggend, maar dus niet grenzeloos.
Het besef dat onderzoek niet grenzeloos kan zijn, hoort ook bij ‘Science with Purpose’, zoals we dat binnen de School of Business and Economics doen.
Ik wens u veel leesplezier!
Namens het Faculteitsbestuur van de School of Business and Economics,
Elco van Burg, Portefeuillehouder onderzoek