“De klimaatcrisis los je niet op door op de achtergrond te blijven”

In gesprek met alumna Karin Pasha

Alumna Karin Pasha is werkzaam bij Cardano, een risico- en pensioenspecialist met een sterke focus op duurzaamheid. Als Head of Sustainability zet ze zich in voor verduurzaming in de financiële sector. “We kunnen niet afwachten, we moeten vocaal zijn over ons klimaat!”

Er zijn grote zorgen over het klimaat en de toekomst van onze wereld. Niet zo gek dus dat veel organisaties zich bezighouden met het thema duurzaamheid. Voor veel medewerkers heeft het thema inmiddels een persoonlijk tintje gekregen. Zo ook voor Karin: “Ik woon in het centrum van Rotterdam. Dan denk ik weleens; bestaat dit over 50 jaar nog wel? Of staat het dan onder water?” Haar doel is duidelijk: we moeten hard aan het werk om het tij te keren. “De natuur is weerbaar, maar dan moeten we wel echt ons gedrag veranderen.”

Hoewel de financiële sector volgens Karin niet altijd de beste naam heeft gehad op het gebied van duurzaamheid, was Cardano voor haar een hele logische keuze. Cardano verzorgt risicomanagement, zoals renteafdekking, voor pensioenfondsen en verzekeraars. “Iedereen die hier werkt is gedreven om een steentje bij te dragen aan een duurzame wereld,” vertelt ze. Duurzaamheid zit enerzijds in de financiële producten voor pensioenfondsen. “De obligaties die we gebruiken voor renteafdekking zijn meer en meer groen en sociaal. Wij beleggen in die obligaties om bijvoorbeeld de energietransitie te steunen of om de werkgelegenheid binnen Europa te stimuleren,” vertelt Karin. “Anderzijds houd ik me ook binnen de organisatie bezig met duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam reizen, het uitbannen van plastic flesjes en het recyclen van bureaus.”

Niet nieuw Karin houdt in alles wat ze doet rekening met milieu en maatschappij. “Dat zou je vroeger niet per se bestempelen als duurzaam. Maar inmiddels is er een common language ontstaan en vallen veel dingen die je eerder al deed als organisatie opeens binnen de ESG (milieu-, sociaal en bestuur, red.) criteria.” Toen ze twee jaar geleden begon in haar huidige functie merkte ze gelijk hoe gemotiveerd mensen zijn om positieve impact te maken. “Vooral bij jonge mensen is duurzaamheid vanzelfsprekend, terwijl er bij de oudere generaties soms nog wat traditioneel gedacht kan worden. Maar ook zij voelen die urgentie steeds meer, door kinderen en kleinkinderen. Wat voor wereld laat je voor hen achter?”

“De markt groeit enorm hard, en je ziet dat mensen steeds vocaler zijn over duurzaamheid,” aldus Karin. En dat is maar goed ook: “De klimaatcrisis is een heel urgent probleem. Dat los je niet meer op door op de achtergrond te blijven.” Ook Cardano heeft het belang van duurzaamheid prominent op haar visitekaartje staan. En hoewel het ene pensioenfonds zich sneller ontwikkelt op het gebied van duurzaamheid dan het andere, ziet Karin dat het bij iedereen op de agenda staat. “Lange tijd liepen Nederlandse pensioenfondsen voor op Engelse pensioenfondsen, maar inmiddels lopen ook die in.”

Karin Pasha behaalde in 2013 haar master Risk Management aan de VU. Inmiddels werkt ze al elf jaar bij Cardano waar ze verschillende functies heeft bekleed. Ze startte als Risk Manager en is inmiddels Head of Sustainability.

"Als jij commitments maakt die geen pijn doen, zijn ze ook niet zoveel waard. Het mag moeilijk zijn, anders verandert er niks."

Met elkaar En waar ze eerst dacht: ‘dit is mijn thema, hier wil ik in uitblinken’, is ze nu juist alleen maar blij dat er steeds meer bedrijven zijn die verduurzamen. “Dit is niet iets dat je in je eentje oplost. Er is volle aandacht nodig voor dit onderwerp, anders krijg je het niet geregeld.” En we zijn er volgens Karin nog lang niet. Niet alleen in de commerciële sector is deze ontwikkeling welkom. “Ook de overheid speelt hierin een belangrijke rol. We hebben iedereen nodig.” De Europese Unie streeft ernaar klimaatneutraal te zijn in 2050. Dat streven implementeert Karin ook in haar werk. “We willen een CO2-neutraal investeringsportefeuille hebben. Als bedrijf zijn we al neutraal, dat is in de financiële sector niet zo moeilijk. Je produceert fysiek niets, dus je hebt ook nauwelijks uitstoot,” aldus Karin. De uitdaging ligt in de investeringen. “Je kunt natuurlijk alle bedrijven die veel uitstoten uitsluiten, maar daarmee verander je niets in de wereld. Om verandering teweeg te brengen is het enorm belangrijk om met elkaar het gesprek aan te gaan en om te laten weten waarom duurzaamheid zo belangrijk is voor jou als investeerder.”

Uitdaging Duurzaam ondernemen is uiteindelijk voor elke onderneming beter. Bedrijven die voorbereid zijn op de toekomst, zullen daar immers uiteindelijk van profiteren. Maar op sommige vlakken kan het een uitdaging zijn. “Duurzaamheid omvat niet alleen klimaat, maar ook sociale zaken. Sociaal en milieu kunnen elkaar bijten; uitstootvermindering kan bijvoorbeeld sociale druk in de hand werken waar je dat liever niet wil hebben.” Best complex dus. “Je ziet toch vaak dat afspraken betreft duurzaamheid worden afgezwakt, en dat is zo zonde. Duurzaamheid is soms ook gewoon lastig te meten. Hoewel een ton carbon overal hetzelfde is, zijn sociale issues en biodiversiteit lokaal en cultureel heel verschillend. Dat maakt globaal vooruitgang boeken soms lastig.” Maar dat is geen excuus: “Als jij commitments maakt die geen pijn doen, zijn ze ook niet zoveel waard. Het mag moeilijk zijn, anders verandert er niks.” Bovendien moet die vooruitgang wel eerlijk gaan. “Uitstoot wordt voornamelijk veroorzaakt door en voor rijkere landen. Het is oneerlijk als we ontwikkelingslanden dezelfde kosten en duurzaamheidseisen opleggen als rijkere landen. We moeten er samen voor zorgen dat de rekening bij de juiste groepen terecht komt.” Trots Samen kleine stapjes maken, dat is waar het dus om gaat. “Als ik een goed gesprek heb gehad met een klant en ze besluiten op basis daarvan te verduurzamen ben ik heel erg blij.” Binnen de organisatie is een netwerk van zo’n veertig mensen die betrokken zijn bij verduurzaming; de zogenaamde Sustainability Champions. Karin verzorgt voor hen tweewekelijkse educatiesessies. “Het is belangrijk dat mensen geschoold zijn en weten wat er speelt. Op die manier creëer je eenheid en gezamenlijke doelstellingen.” En die stapjes kun je ook buiten je werk maken. “Ik ben echt opgegroeid met het idee dat een beter milieu bij jezelf begint,” vertelt Karin. Het gaat daarbij vooral om de impact die je daarmee maakt op je omgeving. “Dat jij dat stukje vlees niet eet maakt wellicht niet het verschil, maar dat anderen zien dat jij dat stukje vlees niet eet wel. Onderschat dus niet wat je op persoonlijk niveau kunt doen.”

DEEL DEZE PAGINA