NIEUWS UIT DE FACULTEIT

Prestaties meten met cijfers; is dat wel zo’n goed idee?

Kijkcijfers, bestsellerlijsten, KPI’s, stappen en Cito-scores: wat meten we eigenlijk niet? Organisatiewetenschapper Berend van der Kolk onderzocht wat meten met ons doet, individueel en als maatschappij. “We leggen de meetlat alsmaar hoger, de druk om te presteren neemt toe, en ondertussen verliezen we de werkelijke doelen uit het oog”, concludeert Van der Kolk. De oplossing: een gezondere, bewustere houding ten opzichte van meten. “Metingen worden vaak als wondermiddel gepresenteerd om een probleem op te lossen, zoals een gebrek aan kennis, grip of motivatie. Aan de kanttekeningen bij de effectiviteit en de negatieve gevolgen ervan wordt echter nog weinig aandacht besteed. Metingen kunnen ervoor zorgen dat we de werkelijke doelen uit het oog verliezen,” aldus Van der Kolk. Toch staat hij niet louter negatief tegenover meten. Meten kan namelijk ook effectief en motiverend werken. De oplossing ligt volgens hem in het verkennen van een gezondere houding ten opzichte van meten. In zijn boek De meetmaatschappij geeft hij tips. Ook praat erover bij NPO Radio 1 en in het Financieel Dagblad.

De invloed van fictieve verhalen op onze carrière-identiteit

Organisatiepsycholoog Inge Brokerhof onderzocht de relatie tussen fictieve verhaalervaringen van mensen – bijvoorbeeld het lezen van een roman of het kijken naar een film – en hun persoonlijke ontwikkeling in de context van werk. Haar bevindingen suggereren dat fictieve verhalen de carrière-identiteit kunnen beïnvloeden via verschillende routes: de persoonlijke, de verhalende en de reflectieve route. Omdat verhalen zo vervlochten zijn met ons dagelijks leven, dragen ze bij aan een groot deel van onze opvattingen over organisaties en onze carrière. Brokerhof: “De meeste mensen lezen boeken of kijken series gewoon ter ontspanning. Mijn onderzoek toont echter aan dat dit ons denken over onze carrière-identiteit, ons werktoekomstbeeld én ons morele denken over bedrijfsethiek kan beïnvloeden.” Samen met NWO maakte ze een korte documentaire over haar onderzoek.

AI zorgt voor meer in plaats van minder werk

Artificiële intelligentie (AI) wordt steeds meer toegepast in organisaties. Maar hoe gaan organisaties daar mee om? En wat zijn de consequenties van AI op het gebied van werk en organiseren? Lauren Waardenburg onderzocht de ontwikkeling en implementatie van AI-systemen in de praktijk. Haar conclusie: AI leidt in plaats van vermindering, juist tot vermeerdering van werk. Een belangrijke bevinding uit het onderzoek van Waardenburg is dat AI-systemen nog altijd erg afhankelijk zijn van de mens. Zo moet data worden gemaakt die gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van een algoritme. Ook moeten de uitkomsten van AI-systemen nog worden ‘vertaald’ voordat ze in de praktijk gebruikt kunnen worden. Organisaties zijn vaak niet voorbereid op deze taken en juist dat kan leiden tot onverwachte en ongewilde veranderingen in werk.

Demonstrator Lab

Demonstrator Lab is een ondernemerschapslaboratorium. Het lab biedt ondersteuning aan zowel VU, UvA en HvA studenten en medewerkers in het uitwerken van ideeën. Een eerste stap in ondernemen dus, maar dan zonder risico’s. Er zijn werkplekken en er is ruimte om te experimenteren. Is het plan al concreet? Dan kan Demonstrator Lab ook financieel ondersteunen of helpen bij het aanvragen van subsidies. Demonstrator Lab werkt nauw samen met Innovation Exchange Amsterdam (IXA) en met Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE). Maar ook met ondernemende alumni en VU-medewerkers zoals technici en business developers. Startende ondernemers hebben dus direct toegang tot een uitgebreid netwerk.

In het lab staan duurzaamheid en innovatie centraal. Dorien Verhoeven, operationeel manager bij Demonstrator Lab: “In bijna alle projecten die hier ontstaan zit een duurzame gedachte. Je ziet dat mensen steeds bewuster nadenken over bijvoorbeeld het productieproces en hoe je dat zo duurzaam en eerlijk mogelijk kunt neerzetten. Het is mooi dat dit bewustzijn zo geïnternaliseerd is bij onze studenten en medewerkers.” Een voorbeeld van zo’n project, dat inmiddels een volwaardige onderneming is, is Veridis. Een ambitieuze start-up met als doel het recyclen van plastic wat minder complex te maken. En ook Fitsurance is met hulp van het Demonstrator Lab uitgegroeid tot succesvol bedrijf. Zij ontwikkelen gezondheidschecks voor het verbeteren van je leefstijl of training. Dorien: “Voor ons is het een succes als zo’n idee uiteindelijk een BV wordt en op eigen benen gaat staan.”

Seminar Rethinking Business and Economics

Speciaal voor VU School of Business and Economics Alumni Voorjaar 2022, 13.00 – 17.00 Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam*

Hoe kan een economie dienstbaar zijn aan de samenleving? Maatschappelijke en ook commerciële organisaties werken steeds meer waardengedreven en willen mensen die niet alleen het economisch instrumentarium beheersen, maar ook normatief ontwikkeld zijn. Het gaat om kwaliteiten, purpose, maatschappelijke impact, het naleven van de sustainable development goals, vakmanschap, welzijn, beheersing van het klimaat, respect voor de natuur, duurzaamheid en transitie. Onderwerpen die de strategische agenda in toenemende mate bepalen.

Deze humane kijk op economie, waarin maatschappelijke verantwoordelijkheid, mens en natuur voorop staan, staat centraal tijdens het SBE alumni seminar dat we in het voorjaar 2022 organiseren. Een dag waarin we met onze alumni naar nieuwe ontwikkelingen op dit gebied kijken en inspiratie geven om hier zelf mee aan de slag te gaan. Met een introductie van decaan Arjen van Witteloostuin, interactieve workshops, best practices en een afsluitende lezing door Arjo Klamer, gasthoogleraar aan de VU. Houd je mail in de gaten, we sturen je binnenkort de uitnodiging! *We houden ons tijdens het seminar aan de Covid-richtlijnen van het RIVM. Eventuele veranderingen daarin houden we goed in de gaten.