Wetenschappers in de media

De wetenschappers van The School of Business and Ecnomics worden regelmatig voor hun expertise gevraagd in verschillende media-uitingen. Een kleine greep uit de verschillende optredens, opinies en artikelen van onze wetenschappers.

Hoe lossen we het fileprobleem op? Volgens vervoerseconoom Erik Verhoef is de oplossing simpel. Hij legt het uit bij de Universiteit van Nederland. Bekijk hier zijn college.

Wat als robots het sollicitatieproces overnemen? HRM-deskundige Janneke Oostrom is te gast bij De Nieuwe Wereld van BNR. Daar geeft ze antwoord op de vraag of kunstmatige intelligentie discriminatie op de arbeidsmarkt kan tegengaan. En komt er misschien weke en moment waarop alle sollicitaties door robots worden afgenomen?

Zo vervuilend is cryptovaluta Promovendus datawetenschappen Alex de Vries is te gast bij podcast De Dag van de NOS. Hij is daar om te praten over de milieu-impact van cryptovaluta. De Vries legt uit waarom crypto zo slecht is voor het milieu, maar ook hoe je crypto groen krijgt.

Morele grens Westerse bedrijven snijden op ongekende schaal de banden met Rusland door. Specifiek zijn bedrijven er nu beducht voor dat ze als medefinancier van de oorlog kunnen worden gezien, zegt Johan Wempe, emeritus-hoogleraar bedrijfsethiek in NRC. In dat geval zou het omzetverlies in het Westen weleens groter kunnen zijn dan de omzetschade die een vertrek uit Rusland oplevert. Dit kan verklaren dat grote oliebedrijven, die tot een week geleden samenwerkten met het Russische regime, als eerste vertrokken.

Minder wijkverplegers In Trouw reageert gezondheidseconoom Xander Koolman op de daling van het aantal mensen dat wijkverpleging krijgt, terwijl het aantal 70-plussers in Nederland juist toeneemt. Koolman vermoedt dat de afname wordt veroorzaakt door de strengere regels. Niet-gecontracteerde zorg is soms de enige plek waar cliënten nog terecht kunnen als zorgverleners met een contract aan het maximum zitten van de afspraken met de verzekeraar.

Wachtlijsten in de zorg Patiënten moeten in een ziekenhuis tot vier keer langer wachten op uitgestelde zorg dan in zelfstandige klinieken. Dat blijkt uit een analyse door het onderzoeksplatform Investico. ‘’Patiënten gaan nu nog veel te vaak naar het ziekenhuis voor relatief makkelijk behandelbare zorg. Die zorg willen ziekenhuizen niet kwijt, want die levert financieel meer op dan ingewikkelde zorg’’, aldus hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy in Trouw. In een ander artikel over dit onderwerp in diezelfde krant, zegt gezondheidseconoom Xander Koolman: ‘’De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de wettelijke taak om in te grijpen als mensen onterecht te lang moeten wachten op passende zorg

‘’Energierekening stijgt na gasinkoop EU’’ De Telegraaf bericht over het voornemen van Europese landen om als blok gas in te kopen. Dat moet goedkoper zijn, zeker nu landen van het Russisch gas af willen. Toch gaat de energie er juist niet door omlaag, waarschuwen experts. ‘’Europa heeft geen onderhandelingsmacht, het heeft zelf te weinig gas en moet nu aanvullen. Europa zal een grote order plaatsen, daarin ruikt de markt winst. Dat drijft de prijs op”, zegt hoogleraar financiële markten Albert Jan Menkveld.

DEEL DEZE PAGINA